Život u okupiranom Beogradu 1941–1944

Predstave o svakodnevnom životu u Beogradu tokom Drugog svetskog rata, osim iz stručnih, relativno retkih, istoriografskih knjiga, sticane su posredstvom igrane serije Otpisani, nekoliko romana koji za temu imaju sudbine pojedinaca u okupiranom Beogradu, ili u logorima i zatvorima u njemu, kao i iz  kratkih nemačkih filmskih UFA žurnala, i sačuvanih žurnala Nedićeve vlade prikazivanih pre filmskih projekcija u bioskopima tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu.

Dokumentarna serija Život u okupiranom Beogradu 1941–1944 bavi se, kako policijskim i represivnim tako i socijalnim, društvenim, kulturnim, zabavnim, sportskim i komunalnima aspektima svakodnevnog života u okupiranom Beogradu tokom Drugog svetskog rata.

Pored istoričara koji govore o pojedinim temama u seriji od sedam epizoda učestvuju i tri svedoka koji svako na svoj način, govore o iskustvima života u okupiranom Beogradu. Vremenski raspon obuhvata period od trenutka pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu do oslobođenja Beograda 20. oktobra 1944. godine.

Po broju stanovnika i po prostranstvu nekoliko puta manji od današnjeg grada, Beograd je tokom okupacije istovremeno bio mesto tragične sudbine mnogih pojedinaca i mesto dinamičnog društvenog života, mesto u kojem su pojedinci u vanrednim okolnostima rata ostvarivali svoje snove i ambicije, vezavši svoju sudbinu za okupacionu i kolaboracionističku vlast, dok su istovremeno njihovi sugrađani stradali kao žrtve terora i kaznenih mera odmazde: sto ubijenih građana za jednog ubijenog nemačkog vojnika, gubili su svoje živote u logorima u samom gradu ili na stratištima u okolini.

Sreda, 06. april u 17.55 na RTS 2

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *