Život u snazi motora

U utorak, 13. avgusta u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU, biće otvorena izložba „Život u snazi motora: Mihailo Mika Borisavljević“ . Na otvaranju će govoriti potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević i dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu profesor Radivoje Mitrović.

Izložba predstavlja život i rad Mihaila Borisavljevića, profesora Mašinskog fakulteta u Beogradu i stručnjaka, priznatog u svetskim okvirima, u oblasti motorne i automobilske industrije. Po sopstvenim idejama i nacrtima, Mihailo Borisavljević je konstruisao prvi srpski trkački motocikl MB-125, a zajedno sa profesorom S. Dobrosavljevićem, u okviru Mašinskog instituta SAN, projektovao je i konstrukciju za „Кrušikov“ pomoćni motor za bicikl MO-1, koji će posetioci izložbe moći da vide.

Bio je učesnik mnogih moto-trka i počasni olimpijski ataše Кraljevine Jugoslavije na igrama održanim 1936. godine u Nemačkoj. Jedan je od osnivača Auto moto saveza Jugoslavije, Udruženja istoričara automobilizma osnovanog 2001. godine u Beogradu, kao i Jugoslovenskog društva za motore i vozila JUMV, čiji je bio i počasni član. Takođe, bio je član tehničke komisije FIM, delegat pri FIA i član žirija na mnogim velikim međunarodnim trkama.

Izložba će trajati do 28. avgusta, a organizatori su Muzej rudničko-takovskog kraja, Gornji Milanovac, i Galerija nauke i tehnike SANU.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *