Zlato za srpske robotičare

Tim studenata PMG robotics s Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu osvojio je prvo mesto na međunarodnom takmičenju u robotici EUROBOT 2019 u Francuskoj. Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna 2019. godine i okupilo je 33 tima iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike.

Tim PMG robotics, kojeg su činili studenti četvrte godine Mehatronike, nakon pet takmičarskih rundi plasirao se u razigravanje (play-off) sa još sedam timova. U finalnom meču tim iz Srbije pobedio je ruski tim Reset sa Skoltech Kosmičkog centra Instituta za nauku i tehnologiju u Moskvi i time osvojio EUROBOT 2019.

Srbiju su na takmičenju predstavljala tri tima, koja su se za učešće na takmičenju izborila osvajanjem prvog, drugog i trećeg mesta na nacionalnom takmičenju koje je prethodno održano 6. aprila 2019. godine, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Sva tri tima koja su ove godine predstavljala Srbiju dolaze sa Fakulteta tehničkih nauka UNS: PMG roboticsMemristor i Probotech

Studenti FTN-a su 19. put predstavljali Srbiju na EUROBOT-u, pri čemu su svake godine imali zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru, koji je pre 150 godina revolucionarno promenio dotadašnja shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su imali zadatak da potpuno autonomno izvedu na terenu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikaciju i merenje atoma, kao i druge zadatke.

Izvor: https://www.uns.ac.rs

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *