Znate li ko je Ludmila Frajt?

Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine SANU obeležava 100 godina od rođenja jednog od najoriginalnijih srpskih muzičkih stvaralaca, kompozitorke Ludmile Frajt (1919-1999), koncertom koji će se održati u Galeriji SANU, u ponedeljak, 18. novembra, s početkom u 18 sati. Na koncertu će nastupiti naši vrhunski umetnici, kao što su sopran Кatarina Jovanović, bariton Vasa Stajkić, Hor Collegium musicum, sa dirigentkinjom Draganom V. Jovanović, i drugi.

Ćerka Jovana Frajta, najznačajnijeg srpskog muzičkog izdavača između dva svetska rata, i učenica velikog Josipa Slavenskog, Ludmila Frajt je u svojoj lirskoj i duboko osećajnoj muzici napravila uzbudljivu i neponovljivu sintezu elemenata paganske muzičke tradicije Balkana i savremenih kompozicionih tehnika, sintezu koja je unikatna u celokupnoj muzici svetske muzičke baštine druge polovine 20. veka.

Zalaganjem akademika Isidore Žebeljan, predsednice Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine SANU, sabrana dela Ludmile Frajt našla su izdavača u Nemačkoj.

Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine SANU, u saradnji sa kućom MASCOM records, tokom 2020. godine objaviće kompakt disk s muzikom ove izuzetne kompozitorke. Biće to 10. izdanje edicije Odbora, edicije koja srpskoj i svetskoj publici predstavlja najbolja i najoriginalnija dela srpske muzike.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *