Znate li ko je Mali Nemo?

U nedelju, 18. avgusta od 18 sati u Galeriji Polet će biti predstavljen strip"Mali Nemo u Zemlji snova", jedno je od najznačajnijih dela u oblasti stripa, u izdanju IK Makondo.

Ovo izdanje značajno je, ne samo zahvaljujući svojoj pionirskoj ulozi u stvaranju specifičnog jezika devete umetnosti, već i trajnosti i uticaju koji Vinzor Mekej i njegova onirična poetika i danas ostvaruju na umetnost i popularnu kulturu čovečanstva.

U prve tri knjige susreli smo se sa glavnim delom opusa o Malom Nemu, onom stvaranom za "Njujork herald" od 1905. do 1911. Četvrta knjiga nam predstavlja period u kojem je Mekej radio za Herstov "Njujork Ameriken" (1911-1914), promenivši pritom naslov iz "Little Nemo in Slumberland" u "In the land of wonderful dreams". Peta knjiga, najobimnija, obuhvata period od 1924. do 1927. kada se Mekej, vrativši se u Herald, privremeno vratio i svom omiljenom junaku.

Svih pet knjiga prate obimni i za srpsku kulturu veoma važni prateći tekstovi Zorana Stefanovića. Tekstovi u četvrtoj i petoj knjizi bave se uticajem koji je Mali Nemo ostvario na druge umetnike, ali i umetnosti, odnosno recepcijom Malog Nema na prostoru bivše Jugoslavije, uz jedinstvenu i izuzetno obimnu bibliografiju. Konačno, peti tom u vidu pogovora prati i jedan od pionirskih teorijskih osvrta na Malog Nema - "Totalni strip", rad Zorice Jevremović - Munitić, objavljen izvorno u časopisu "Kultura" 1973. godine.

Na predstavljanju će govoriti Zoran Stefanović, pisac i istoričar kulture, autor propratnih tekstova, Vladimir Vešović, likovni umetnik i pedagog, Kristijan Relić i Bojan Bosnić, urednici izdanja.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *