Znate li ko je Marija Bajalica?

Marija Bajalica diplomirala je i magistrirala studije klavira na FMU. Tokom školovanja, osvajala je nagrade na republičkim, saveznim takmičenjima i festivalima. 1980. godine nastupala je i takmičila se u Italiji, gde je ’84. osvojila prvu nagradu na internacionalnom takmičenju “Carlo Soliva” i bila finalista klavirskog takmičenja u Senigaliji.

Ubrzo nakon završenih magistarskih studija odlazi u Južnoafričku Republiku, gde radi kao docent na katedri za klavir, Univerziteta u Pretoriji (University of Pretoria), od 1993-2005. godine. Uporedo sa univerzitetskim aktivnostima nastupa kao solista širom zemlje (Johannesburg, Cape Town, Nespruit, George, Кnysna…) i održava master kurseve. U Južnoafričkoj Republici, Marija je imala status stalnog soliste za nacionalnu radio stanicu, SABC (South African Broadcasting Corporation).

Početkom 2006. godine usledila je selidba za Australiju. Od 2007-2016. predaje klavir na redovnim i post-diplomskim studijama na Univerzitetu u Adelaidi (University of Adelaide). 2008 godine, Marija dobija prestižnu nacionalnu stipendiju, Australian Postgraduate Award, za doktorske studije na katedri za klavir, koje završava 2013. godine. U Australiji se njena koncertna karijera odvijala paralelno sa akademskom, pre svega obeležena solističkim nastupima u ciklusima klasične muzike, kao sto su Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia, Flinders University Lunch Hours. Nastupala je za australijsku nacionalnu radio stanicu ABC (Classic FM, Nedeljni Кoncerti uživo) i snimala za 5MBS FM Radio i Radio Adelaide. Bila je redovan član žirija na nacionalnim takmičenjima.

Marija Bajalica održaće koncert, u ponedeljak, 8. aprila 2019. godine, sa početkom u 19 sati, u Univerzitetskoj galeriji  (Ulica slobode b.b. Кragujevac). Na programu će biti dela Baha, Šumana i Bramsa.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *