Znate li ko je Petar Meseldžija?

U sredu, 21.8. od 18 sati u Galeriji Polet gost je Petar Meseldžija, srpski slikar, ilustrator i autor stripova.

Petar Meseldžija je rođen 1965. u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1981. stripom „Krampi“ u Stripoteci, jednom od najpoznatijih strip-časopisa u zemlji. Posle toga je usledio niz kratkih stripova i rad na „Tarzanu“.

Godine 1991. Petar se preselio u Holandiju, gde je prestao da radi na stripu i posvetio se ilustraciji i slikarstvu. Pocetkom devedesetih je slikao postere i razglednice, a kasnije je radio ilustracije za knjige širom sveta. Ilustrovao je knjigu Kralj Artur i vitezovi okrugla stola za Grim Pres sa Tajvana; Za Scholastic Inc iz Sjedinjenih Država naslikao je 11 korica za knjige dečje fantastike. U Srbiji je saradjivao na knjizi Prognana bića – Srpska mitologija, kao i na zbirci Srpske narodne bajke. Među njegove samostalne knjige ubrajaju se Legenda o Baš Čeliku; monografija Umetnost Petra Meseldžije; zbirka skica i crteža; i knjiga njegovih stripova o „Tarzanu“, „Knjiga o džinovima“ i „Marko Kraljević i zmaj“.

Među mnogim Petrovim nagradama su: Plaketa Zlatnog pera Beograda 1994 i 2017.; Nagrada žirija na 59. svetskoj konvenciji naučne fantastike 2001. u SAD.; Srebrne nagrade za 1997. i 2003., kao i Zlatna nagrada za 2009. koju dodeljuje godišnjak Spektrum – Najbolja savremena fantastična umetnost. Njegovi originalni radovi mogu se naći u privatnim zbirkama u Srbiji, SAD, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Kanadi, Hong Kongu i Indoneziji.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *