Znate li ko je Selma Selman?

Postavka “No Space”, koju je uradila umetnica Selma Selman, problematizuje vrlo delikatnu i uvek aktuelnu temu prostora: ličnog, kolektivnog, fizičkog, mentalnog, emotivnog, političkog, ženskog, iracionalnog, kreativnog, stvarnog, unutrašnjeg, prostora empatije, prostora preispitivanja i preživljavanja.

Selma Selman (1991), umetnica i aktivistkinja romskog porekla, rođena u Bihaću (Bosna i Hercegovina).
Diplomirala je 2014. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Banjaluci, odsek slikarstvo. Magistrirala je 2018. godine na Univerzitetu Sirakuza u Njujorku, iz oblasti transmedija, vizuelne umetnosti i performansa.

Dobitnica je nagrade “Zvono”, koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku/umetnici u Bosni i Hercegovini, čime je osvojila i rezidencijalni boravak u Njujorku.
Selman je 2013. godine učestvovala na Međunarodnoj letnoj akademiji Tania Bruguera u Salzburgu, “Arte Util”, a 2017. je primila nagradu “Trieste Contemporanea” uTrstu (IT). Naredne godine je nominovana za Forbsovu listu “30 do 30” (godina) u kategoriji umetnost i stil. Tokom 2019. godine je dobila nagrade “Bijeli afroid” u Mariboru (SL) i “Power of Excellence“, Udruženja poslovnih žena u BiH i nagradu magazina “Grazia” u Sarajevu.

Njeni radovi su prikazani na međunarodnom skupu, na 58. Venecijanskom bijenalu u Veneciji, Kunstquartier Bethanien u Berlinu, Kunsthalle Wien u Beču, galeriji ACB u Budimpešti, Galeriji New Children u Nju Orleansu, L’Onde Centru za umetnost u Parizu, muzeju Queens u Njujorku, The Creative Time Summit u Majamiju, Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci, Villa Romana u Firenci, pozorištu Maxim Gorki u Berlinu, Boutique Galeriji u Njujorku i na mnogim drugim mestima.

Selma Selman je osnivačica organizacije “Get The Heck To School/ Mars u Školu” čiji je cilj da ohrabri i osnaži romske devojčice širom sveta, koje se suočavaju sa siromaštvom i društvenim isključivanjima.

Živi i radi u SAD i u Evropi.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *