Znate li ko su „Predatorski izdavači“?

Tokom poslednjih decenija naučno izdavaštvo pretvorilo se u izvor velikih profita, što je otvorilo prostor za različite zloupotrebe, koje je ponekad teško prepoznati. Verovatno se i vama desilo da dobijete poziv od „uglednog“ izdavača da objavite rad u „vodećem“ ili bar „perspektivnom“ časopisu. U najvećem broju slučajeva iza takvog poziva stoje pobude koje nemaju mnogo veze sa naukom, a izdavače koje takve pozive šalju zovemo „predatorima“.

Pozivamo sve nastavnike, saradnike i doktorande Stomatološkog fakulteta, kao i zainteresovane istraživače sa Univerziteta u Beogradu, na predavanje „Predatorski izdavači i slične pojave”, koje će u ponedeljak, 24. juna 2019. godine, sa početkom u 11 časova, u malom amfiteatru Stomatološkog fakulteta održati Milica Ševkušić, bibliotekar Tehničkog instituta SANU (ulaz je slobodan).

Na ovom predavanju pokušaćemo da objasnimo do kakvih zloupotreba može doći i da ukažemo na šta sve treba obratiti pažnju kako bi se predatori i potencijalni predatori na vreme prepoznali.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *