Znate li šta je „Nadzorni kapitalizam“?

Dvodnevni međunarodni naučni skup „Nadzorni kapitalizam“ biće otvoren u četvrtak, 16. decembra, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU.

Poslednje decenije obeležene su globalnim prodorom digitalnih tehnologija. Ne postoji nijedna sfera društva koja nije određena njihovim prisustvom. Ove tehnologije donele su sa sobom mnogobrojne efekte racionalizacije kao i optimistička očekivanja da će revolucionisati postojeće oblike društvenosti, korigovati deficite reprezentativne demokratije i istisnuti oskudicu, menjajući uslove ekonomisanja.

Trezvenije/kritičke analize su, međutim, naglasile mnogobrojne dileme odnosno ambivalentnosti koje su vezane za postojanje digitalnih tehnologija.

Čini se da su ovi kritički uvidi o (ne)neutralnosti tehnologija sve brojniji, namećući niz otvorenih pitanja i polemičkih dilema. Da li su digitalne tehnologije izmenile strukturalnu logiku kapitalizma? Da li je sintagma nadzorni kapitalizam adekvatno opisuje postojeće stanje? Jesu li mehanizmi nadzora nad građanima prošireni? Postoji li mogućnost da, uvažavanjem relevantnosti digitalnih tehnologija, postavimo najznačajnija pitanja sadašnjice?

Navedene tehnologije jesu deo/izraz kompleksnih procesa koji traže saradnju različitih disciplina i konstruktivnu naučnu diskusiju koja uključuje različite perspektive.

Program se nalazi u prilogu.

Direktan prenos može se pratiti putem linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *