Znate li šta su to „Digitalne humanističke nauke“?

Primarni izvori informacija sve češće su digitalizovani i dostupniji "online" nego ikada ranije, postavlja se pitanje kako možemo da iskoristimo te izvore da bismo dobili odgovore na postavljena pitanja? Kako su se u prošlosti organizovale kineske porodice i društvo u celini? Kako su afrički robovi iz različitih kultura formirali zajednice u Americi? Šta je uticalo na stvaranje i evoluciju brodvejskih mjuzikala? Kako mogu da razumem ili predstavim 1000 knjiga "u jednom cugu"? Kako mogu da stvorim predstavu s kojom moji učenici mogu da komuniciraju? Odgovori na ova pitanja mogu da se pronađu upotrebom širokog spektra digitalnih alata, metoda i izvora.

Pošto su muzeji, biblioteke, arhivi i druge institucije digitalizovali zbirke i artefakte, razvijeni su novi alati i standardi koji te materijale pretvaraju u mašinski čitljive podatke. Optičko prepoznavanje znakova i mogućnosti kodiranje teksta omogućili su istraživačima humanističkih nauka da obrađuju ogromne količine tekstualnih podataka. Međutim, ovaj napredak nije ograničen samo na tekst. Zvuk, slike i videozapisi, takođe su postali podložni novim oblicima istraživanja.

Ovaj kurs će vam pokazati kako da upravljate mnogim aspektima digitalnih humanističkih istraživanja i stipendija. Bilo da ste student ili učenik, bibliotekar ili arhivar, muzejski kustos ili istoričar - ili ste jednostavno znatiželjni - ovaj kurs će vam pokazati kako da proširite vaša polja interesovanja upotrebom digitalnih alata.

Besplatnom kursu "Digitalizovanih humanističkih nauka", razvijenom od strane Hardvardskog univerziteta, pristupite ovde:

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *