Zoran Todorović i 13 gudača

Prvi deo novogodišnjeg muzičkog specijala u Kolarčevoj zadužbini za domaću publiku priredili su Kamerni ansambl „13 gudača“ i tenor Zoran Todorović.

Jedan od najaktuelnijih tenora današnjice u prvom delu koncerta izveo je arije Đakoma Pučinija, dok je kamerni ansambl pod dirigentskim vođstvom Srđana Sretenovića izveo poznata dela Ž. F. Ramoa i A. Vivaldija.

Tenor Zoran Todorović nastupao je u najznačajnijim teatrima među kojima su: Bavarska državna opera, Semper opera u Drezdenu, Nemačka opera i Državna opera u Berlinu i mnoge druge u kojima je imao vodeće uloge, zbog kojih je i uvršten kao jedan od deset najznačajnijih tenora današnjice.

Kamerni ansambl „13 gudača“ osnovan je 2016. godine na inicijativu vanrednog profesora i violončeliste Srđana Sretenovića. Naziv ansambla „13 gudača“ inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji, kada je gudački orkestar „Dušan Skovran“ pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića, brojao 13 muzičara i kada su mu posvećena brojna dela srpskih autora. Do 2021. godine, ansambl je nastupao kao gudački kvarteta „4 gudača“. Kao najznačajniji nastupi kvarteta mogu se izdvojiti Festival savremene muzike Re-Construction, Festival „Kvartetijada“ 2017. godine. Stalni su izvođači na festivalima poput Međunarodne tribina kompozitora i KoMA (Koncerti mladih autora).

Petak, 4. februar RTS2 u 12

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *